








|
|
Marinerad älgstek (8 personer)
Ingredienser:
2 kg älgstek
100 g smör
1 ms salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk väl krossad enbär
2-3 dl buljong
Marinad
Ingredienser:
2 flaskor lättöl
1 flaska vitt vin
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar grovstött
1 tsk kryddpeppar grovstött
10 st enbär grovstött
2 kryddnejlikor
Sås
Ingredienser:
3 msk vetemjöl
4 dl steksky
3 dl vispgrädde
1 tsk gelé (rönnbär el svarta vinbär)
|
Gör så här: Stek: Blanda marinaden och lägg ner den finputsade
älgsteken. Steken ska ligga i marinaden på ett svalt ställe 3-5 dygn.
Vänd köttet några gånger.
Ta upp köttet ur marinaden och torka väl. Gnid in steken med salt,
peppar och enbär. Lägg den på ett stekgaller. Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva smöret och lägg ovanpå steken. Sätt i en köttermometer. Häll lite
av buljongen under stekningen så att botten hela tiden är täkt. När
termometern visar 77 grader är steken klar. Ta ut ur ugnen och låt
steken vila i folie.
Sås: Fräs lite smör i en kastrull och tillsätt mjöl. Hetta upp
grädden och blanda i. Smaka av med salt, gelé och peppar. Låt sjuda 5-7
minuter. Ät steken med vanliga grönsaker och kokt potatis. |