Ingredienser
Pajdeg:
 |
150 g smör |
 |
½ dl socker |
 |
1 ägg |
 |
3 dl mjöl |
Fyllning:
 |
1 dl råsocker |
|
2 msk vatten |
|
2 dl valnötter, hackade |
 |
2 tsk kanel |
 |
50 g smör |
 |
6 äpplen, skalade, urkärnade, i halvor |
Servering:
 |
3 dl vispgrädde |
 |
1 vaniljstång |
 |
2 msk florsocker |
= Denna
symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ |
|
Tillagning
Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen i
en skål och ställ kallt medan du förbereder fyllningen. Häll
råsocker, vatten, valnötter och kanel i en gjutjärnspanna och
klicka i smör.
Lägg i äppelhalvorna med den runda sidan neråt
och stek några minuter. Ta stekpannan av spisen. Kavla ut
pajdegen till en cirkel som täcker pannan med 5 centimeter
marginal runt om.
Lägg degen över äpplena, tryck ner kanterna i
pannan och klä in äpplena med pajdegen. Baka i ugnen i 25
minuter. Täck pannan med en stor tallrik eller fat och vänd upp
pajen. Vispa grädden och smaksätt med florsocker samt frön från
vaniljstång.
|