Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

  

8-10 portioner

Ugnstemperatur 200º

1 timme

Ingredienser

PAJDEG:

150 g smör

½ dl socker

1 ägg

3 dl mjöl

FYLLNING:

1 dl råsocker 

2 msk vatten 

2 dl valnötter, hackade

2 tsk kanel

50 g smör

6 äpplen, skalade, urkärnade, i halvor

SERVERING:

3 dl vispgrädde

1 vaniljstång

2 msk florsocker

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

Tillagning

Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en skål och ställ kallt medan du förbereder fyllningen. Häll råsocker, vatten, valnötter och kanel i en gjutjärnspanna och klicka i smör.

Lägg i äppelhalvorna med den runda sidan neråt och stek några minuter. Ta stekpannan av spisen. Kavla ut pajdegen till en cirkel som täcker pannan med 5 centimeter marginal runt om.

Lägg degen över äpplena, tryck ner kanterna i pannan och klä in äpplena med pajdegen. Baka i ugnen i 25 minuter. Täck pannan med en stor tallrik eller fat och vänd upp pajen. Vispa grädden och smaksätt med florsocker samt frön från vaniljstån

Recept

Äppelpaj med kanel (8 portioner)

Pajdeg:

5 äpplen gärna syrliga
1 msk kanel
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 ägg
lite mer kanel 

  1. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Strö över kanel.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smöret och ägget.
  3. Bred ut degen ovanpå äppelklyftorna och platta till. Strö över lite mer kanel.
  4. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Serveras med vaniljsås eller vanlig gammeldags vaniljglass, har man tur slipper man välja och tar både glass och vaniljsås!!!!

Fröken Lillys biffar (C:a 6 portioner)

Färs 4-500 g älgfärs el. mager nötfärs
3 st ägg
3 - 4 msk ströbröd
2 msk vispgrädde
½ dl finhackad gul lök
½ -1 st buljongtärning upplöst i lite rödvin el. vatten
1 msk smulad frystorkad grönpeppar
(ev. lite salt)

Sås
1 dl vispgrädde
2 dl gräddfil
½-1 msk äkta soja
½-1 st buljongtärning
½ msk grönpeppar
(ev. lite salt)

Bredning
Blanda färsen med ägg, ströbröd, grädde, lök och kryddor
Forma små biffar och stek dem på båda sidor. Ta upp biffarna.
Till såsen vispas pannan ur med grädde och gräddfil.
Tillsätt soja, buljongtärning, grönpepper och låt sjuda några minuter.
Smaka av.
Lägg i biffarna och låt dem sjuda i såsen några minuter så att de blir varma. Servera med kokt färsk eller pressad potatis och en grönsallad.
Gör gärna dubbel sats sås, då denna är mycket god!
Biffarna kan göras och frysas in och såsen kan då göras, då det är dags att konsumera!


Marinerad älgstek (8 personer)
Ingredienser:
2 kg älgstek
100 g smör
1 ms salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk väl krossad enbär
2-3 dl buljong

Marinad
Ingredienser:
2 flaskor lättöl
1 flaska vitt vin
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar grovstött
1 tsk kryddpeppar grovstött
10 st enbär grovstött
2 kryddnejlikor

Sås
Ingredienser:
3 msk vetemjöl
4 dl steksky
3 dl vispgrädde

1 tsk gelé (rönnbär el svarta vinbär)








Gör så här:

Stek: Blanda marinaden och lägg ner den finputsade älgsteken. Steken ska ligga i marinaden på ett svalt ställe 3-5 dygn. Vänd köttet några gånger.
Ta upp köttet ur marinaden och torka väl. Gnid in steken med salt, peppar och enbär. Lägg den på ett stekgaller. Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva smöret och lägg ovanpå steken. Sätt i en köttermometer. Häll lite av buljongen under stekningen så att botten hela tiden är täkt. När termometern visar 77 grader är steken klar. Ta ut ur ugnen och låt steken vila i folie.

Sås: Fräs lite smör i en kastrull och tillsätt mjöl. Hetta upp grädden och blanda i. Smaka av med salt, gelé och peppar. Låt sjuda 5-7 minuter. Ät steken med vanliga grönsaker och kokt potatis.

Älgkött wok

Älgkött är en fantastisk råvara som går att använda till nästan alla rätter. Även i wokpannan gör den succé.  Skuren i smala bitar och wokad på hög värme blir även den mest kräsne övertygad om älgköttets förträfflighet.

En väl mörad bit stek och fräscha grönsaker är grunden i en lyckad älgwok.

Lycka till!

Gör så här:

Börja med att blanda till wok­såsen. Strimla alla grönsakerna fint samt strimla köttet. Rosta sesamfröna. Bryn köttet och salta. När köttet är klart häll över woksåsen samt sesamfröna och låt det stå under tiden som resten blir klart. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Woka grönsakerna i olja. Blanda sedan samman nudlar och grönsaker och rör ner köttet i blandningen.

6 portioner:
Älgwok:

ca 600 g ytterlår av älg
150 g sockerärter
1 röd spetspaprika
en bit purjolök
250 g spetskål
1 morot
3 msk sesamfrön
1 förpackning äggnudlar, 250 g

Woksås:

5 msk rapsolja
3 msk thai soya sauce
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk sweet chilisås
salt
svartpeppar