Marinerad
älg gryta i enbärs gräddsås m svamp (8 portioner)
Marinad
1 flaska rödvin
1 msk enbär
2 st gula eller röda lökar
2 st lagerblad
Några skurna persiljestjälkar
Övrigt
1,5 kg benfri älgstek eller fina grytbitar
3-4 dl silad marinad
c:a 6 dl steksky
4-6 msk vetemjöl
3-4 dl vispgrädde
1 st buljongtärning
Smör eller margarin till stekning
Trattkantareller, gula kantareller eller god blandsvamp
Salt och peppar
Lägg köttet i ett trångt kärl med enbär, smulade lagerblad, strimlad
lök och persilja och häll över vinet. Täck över och ställ kallt 1-3
dygn. Vänd och ös köttet flera gånger/dag.
Tag upp köttet, torka väl, innan det skärs i fina grytbitar.
Bryn dem fint i omgångar och lägg över i en gryta.
Koka ur pannan först med vatten och sedan med marinad och sila över
köttet. Salta lite och lägg i enbären från marinaden eller några nya.
Koka köttet sakta under lock c:a ½ timma.
Rör ut mjölet i lite marinad och rör ner i den kokande skyn. Späd med
grädden och koka några minuter. Blanda sist i smörfräst svamp och låt
puttra färdigt, tills köttet känns mört, c:a 15 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatis, helstekta små lökar, haricots verts och gelé.
Lycka till!
|