Recept

tisdag 24 november 2015

    Marinerad älg gryta i enbärs gräddsås m svamp (8 portioner)

Marinad
1 flaska rödvin
1 msk enbär
2 st gula eller röda lökar
2 st lagerblad
Några skurna persiljestjälkar

Övrigt
1,5 kg benfri älgstek eller fina grytbitar
3-4 dl silad marinad
c:a 6 dl steksky
4-6 msk vetemjöl
3-4 dl vispgrädde
1 st buljongtärning
Smör eller margarin till stekning
Trattkantareller, gula kantareller eller god blandsvamp
Salt och peppar

Lägg köttet i ett trångt kärl med enbär, smulade lagerblad, strimlad lök och persilja och häll över vinet. Täck över och ställ kallt 1-3 dygn. Vänd och ös köttet flera gånger/dag.

Tag upp köttet, torka väl, innan det skärs i fina grytbitar.
Bryn dem fint i omgångar och lägg över i en gryta.
Koka ur pannan först med vatten och sedan med marinad och sila över köttet. Salta lite och lägg i enbären från marinaden eller några nya.
Koka köttet sakta under lock c:a ½ timma.
Rör ut mjölet i lite marinad och rör ner i den kokande skyn. Späd med grädden och koka några minuter. Blanda sist i smörfräst svamp och låt puttra färdigt, tills köttet känns mört, c:a 15 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatis, helstekta små lökar, haricots verts och gelé.

Lycka till!

 

Start
Uppåt
Äppelpaj med kanel
Marinerad älgstek
Den lilla älgsteken
Vinmarinerad Älg gryta
Fröken Lillys biffar
Ost & Whiskey paj
Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

 

Start | Äppelpaj med kanel | Marinerad älgstek | Den lilla älgsteken | Vinmarinerad Älg gryta | Fröken Lillys biffar | Ost & Whiskey paj | Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

Webbplatsen uppdaterades onsdag 30 september 2009