Recept

tisdag 24 november 2015

Start
Uppåt
Äppelpaj med kanel
Marinerad älgstek
Den lilla älgsteken
Vinmarinerad Älg gryta
Fröken Lillys biffar
Ost & Whiskey paj
Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

 

 

Marinerad älgstek (8 personer)
Ingredienser:
2 kg älgstek
100 g smör
1 ms salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk väl krossad enbär
2-3 dl buljong

Marinad
Ingredienser:
2 flaskor lättöl
1 flaska vitt vin
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
2 lagerblad
1 tsk vitpeppar grovstött
1 tsk kryddpeppar grovstött
10 st enbär grovstött
2 kryddnejlikor

Sås
Ingredienser:
3 msk vetemjöl
4 dl steksky
3 dl vispgrädde
1 tsk gelé (rönnbär el svarta vinbär)

 

Gör så här:

Stek: Blanda marinaden och lägg ner den finputsade älgsteken. Steken ska ligga i marinaden på ett svalt ställe 3-5 dygn. Vänd köttet några gånger.
Ta upp köttet ur marinaden och torka väl. Gnid in steken med salt, peppar och enbär. Lägg den på ett stekgaller. Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva smöret och lägg ovanpå steken. Sätt i en köttermometer. Häll lite av buljongen under stekningen så att botten hela tiden är täkt. När termometern visar 77 grader är steken klar. Ta ut ur ugnen och låt steken vila i folie.

Sås: Fräs lite smör i en kastrull och tillsätt mjöl. Hetta upp grädden och blanda i. Smaka av med salt, gelé och peppar. Låt sjuda 5-7 minuter. Ät steken med vanliga grönsaker och kokt potatis.

Start | Äppelpaj med kanel | Marinerad älgstek | Den lilla älgsteken | Vinmarinerad Älg gryta | Fröken Lillys biffar | Ost & Whiskey paj | Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

Webbplatsen uppdaterades tisdag 23 oktober 2012