Mollys blogg

torsdag 18 oktober 2018

Start
Aktiviteter
Information
Kommittér
Kartor
Bilder
Länkar
Recept
Historier
Mollys blogg

 

Hej !

Jag heter Överbygdens Raja, kallas för Molly, är en Norsk Älghund, grå, född 4 april 2006 och gjorde min debut i älgskogen 2007.
Tänkte skriva ner några rader om vad som händer runt omkring mig.
 

 

 • 2015-07-19
  R.I.P Överbygdens Raja alias "MOLLY"
   
 • 2015-04-01
  Tänk vad tiden går, jakt, ledig, träning, möten, bilåkning också den där tiden som består av att vänta, den är det mest av. Den där finskan har börjat lugna ner sig, lite grand i alla fall. Vi har några gemensamma intressen, skälla på det som rör sig i skogen och att vara tillsammans med husse. Vi får se hur det går framöver.
   
 • 2014-11-30
  Det blev operation tyvärr, av mina fettknölar, vetr. Sören fixade bort 2 st stora fettknölar. Blev några veckor som konvalescent. Det är inte roligt med en finska hängande i haserna hele tiden. Tror att husse hutade åt den där finskan att hons skulle hålla sig lugn, men hon verkar inte fatta vanligt husse språk. Tur att man är försäkrad.
   
 • 2014-06-06
  Resa till Norrland med husse, men shit, har han blivit riktigt galen nu, kommer släpandes på en liten "vad det nu är". Den tycker jag inte om. Behöva ha en som inte kan språket, pinkar inne, får mat flera gånger om dagen, nu är inte livet rättvist. Shit, shit, shit!!!!
  Men lite kul är det ändå!!!
   
 • 2014-01-30
  Har fått lite problem med några fettknölar som har inflammerats, inte så roligt, men det får gå. Husse är en ganska duktigt sjukvårdare!!
   
 • 2013-11-13
  Hej, är nu sugna på lite nyheter, det är jag med. Det jagas för lite just nu, det är en stor skillnad hur det var i september och oktober, då var det jakt nästan varje dag, precis som det ska vara.
  Har varit en sväng till Malå, träffat på några riktigt trevliga jägare, bla Knut Hans, nu pratar vi riktiga jägare. Jag var lös och letade efter älgar, hittade på några stycken som fick skäll efter noter, men ingen passare fanns i närheten.
  Oktober var en bra månad, jakt mest hela tiden, har fått några till älgar på mitt samvete, men det får man ta.
  Nu i november har det blivit jakt vid Krampen, var bara att köra ner nosen, spåra upp ett par älgar, knuffa fram dom till passkyttarna som gjorde det dom skulle, så var det en älg fälld igen. Passarna fick en upplevelse de inte varit med om förut, att jag spårar och husse tutar i luren/pratat i radion, allt för att passarna ska få se någon älg, svårare än så här är det inte. Hörde av husse att några andra hundar varit där dagen före och inte hittat några älgar, de hade väl lite otur.
  Har gjort några sök på påskjutna älgar som gått riktigt bra, så det är inte mycket att prata om.
  Nu vet jag att älgjakten är inte slut ännu, så det kommer mera. VOV på er!!!
   
 • 2013-07-05
  Bara så att ni vet så har jag semester. Men inte husse han slavar på. Blir lite längre promenader med matte, cykelturer med husse, lite båt åkning också en och annan biltur. Har fortsatt span på mössen i Hult, de ska hållas på avstånd. Bättre med en mus i fällan än att fälla en mus ?? ;>)
   
 • 2013-04-28
  Har varit med husse på instruktörskurs igen, han blir visst aldrig färdig, var visst något om problem hundar och en massa prat igen. Lite kul var det för jag fick några nya typer, instruktörer, som skulle försöka få styrning på mig, phhhhöööö, man har lite självbevarelsedrift, dom fick jobba för uppförandet. Men tänk, dom tyckte att jag var så fin, söt, rolig och gullig, så man undrar om dom inte har lite otur när dom tänker! Vov på er!

  Var med och försökte få en springer spaniel att göra bort sig, men se den valde sin matte i stället. Det kan nog bli hundar av dom där också!!
   

 • 2012-10-21
  Så var det dags för nästa älgjakt, på hemmaplan, där känner vi oss hemma. Tänk er den första morgonen, fortfarande mörkt, bara jag och husse, lite stillsamt snack vid brasan, en tung känsla av förväntan, kan inte bli bättre en start på den dagen i ens liv.
  Så vad händer husse sätter sig på rumpan och jag kvar i bilen, men hallå du glömde mig, klart man blir besviken.
  Ja, men lite senare ordnade det till sig, spårade upp några älgar, ja ni vet det där vanliga, några lyckliga skyttar som fick skjuta sin första älg, där jaktkamraten med darrande stämma undrar om det är sant, som fortsätter med darrande hand att försöka ta ur älgskrället. Undrar om de alltid darrar så mycket!! Det är ju bara jakt, eller?? Var i alla fall tur att jag var på plats och fick styra upp det hela!!
   
 • 2012-10-11
  Så äntligen, fick vi till det, spårning, skott från passskytt (var 3 st skott), på en tjur med 6 taggar. Fick visa på husse att här är skottplatsen, här finns det blod, ja ni vet hela köret. Sedan hittar han på det där med att vänta, suck vad jobbigt. Nästan en hel timme, jag var pipig nästan hela tiden. Så kommer finalen, spårar som aldrig förr, 100 m ingen älg, 300 m ingen älg efter 450 meter hör jag hur älgen fnyser, 600 meter ingen älg bara färska spår, men så efter 680 meter ligger 6-taggaren framför oss. Han börjar resa sig för att springa iväg, då bjuds jag på en luftfärd, husse drar som bara den i snöret och så smäller det från den där åskröret husse släpar på. Älgen ramlar omkull och blir liggande! Svårare än så är det inte.
  Skitjakt på er!
   
 • 2012-09-30
  Husse har tagit sitt förnuft tillfånga och startat jakten på vildsvinen, han kan påverkas litegrand i alla fall. Så i lördags var vi ute och letade efter de små nassarna, tillsammans med ytterligare 15 jaktsugna jägare, inte lätt för svina då inte. Men tänk de smet undan, ut över det berömda RÅ. Tänk där står vi jaktsugna som bara den och så hoppar motståndarlaget av plan, fy fabian va orättvist. Lurade husse att följa efter lite älg också, men se det såg han direkt.
  Nu är jag rastlös som bara den, hittar på en massa bus hemma i kojan, sattyg säger husse och matte, men de vet inte hur det är att var riktigt jaktsugen? Men nu är det mindre än en vecka kvar till vi börjar cirkusen, skitjakt på er alla!!

 

 • 2012-09-13
  Oj vad tiden går fort, har haft fullt upp sedan i maj med kurser, man är ju ett föredöme för andra jyckar, när det gäller hur man ska uppträda på dressyrplan eller i spåret. Har varit i väg till Malå och jagar älg, lång att åka men det var det värt.
  Husse och jag fick med oss en liten jämte på 35 kg, vilken tjockis, upp till Malå. En riktig blyg kille, fick tala om lite försiktigt att det var jag som bestämde, så det var ganska enkelt.
  Jag fick springa lös och skälla på älg en dag och medpassageraren, jämten, fick springa lös flera gånger, vet inte hur det funkade. Vi hjälptes åt att skälla på andra hundar när vi satt i bilen i alla fall.
  Letade reda på en skadeskjuten älg, husse och jag, spårade någon kilometer, innan vi släppte på löshunden, som ställde älgen 100 meter bort. Helt enligt skolboken. Tyvärr är husse lite synsvag, för han hittade inget blod på skottplatsen och det är klart, är man på fel ställe så finns det inget. Visade på husse var den riktiga skottplatsen var, efter att skytten försökt peka ut var älgen stod när han sköt, men vi med näsa vi har koll vi. Det är kanske därför jag får följa med!!
  Mindre än 30 dagar kvar nu, skitjakt på er.
   

*      2012-05-03
Måste få berätta en sak som hände i dag, vi har sett vildsvinen i närheten av där jag har min hundkoja. Husse har varit lite upptagen men en liten batting kallad för Elias, som husse är lite mallig över, jo han är bra den där Elias för när han äter brukar det komma ner saker på golvet som jag får äta upp, riktigt bra faktiskt. Men när vi fick syn på grisarna, var kompisen taxen med samt husse som släpar och drar på en vagn med Elias i. Vi ser många grisar på en gång och tänk dom stannar för att titta på oss. Som tur är så skäller jag och kompisen taxen, så mycket vi kan på grisarna, så att de blir rädda och springer iväg mot skogen. Det var tur att vi var med, tycker i alla fall jag! VOV på er, bara 162 dagar kvar till älgjagandet!!!
 

*      2012-04-02
Taxen är klen, hon har fått äta medicin i några dagar, får se om hon kryar på sig!! Hon nyser så kraftigt att snoret sprutar i kring henne, ser lite kul ut. Hoppas att det inte smittar bara!!!
 

*      2012-03-20
Ja, ni undrar ni, varför det inte händer något, det gör jag med, det är lugnt på alla fronter, ingen jakt, inga eftersök. Men snart händer det! Har travat på i den gamla vanliga lunken spårat någon älg och någon enstaka gris, jagat några katter och solat magen!
 

*      2012-01-21
God fortsättning på er alla läsare. Tänk det var första gången som jag var ute med husse och letade efter älg där husse inte var något glad, han var riktigt bedrövad när vi hittade på den vargskadade älgkalven. Kalven var helt utmärglad, orkade inte ens resa sig. Den avlivades och tänk inte ens jag tyckte att det var roligt. Skadorna den hade runt baken var så infekterade så att hela älgkalven luktade pyton. Husse och jag ska trösta varandra nu i kväll. Hoppas att vi slipper några fler sådana här upplevelser, fan trot!!
 

*      2011-12-31
Har kommit på att raketer och smällare inte är något roligt alls, tur att husse finns ;>)
 

*      2011-10-31
Jag har fått några konstiga sår, 2 st, husse smörjer med en salva som gör att såren läker, bra fixat av vet Sören. Ska bara bita veterinären lite grand nästa gång vi träffas, tjingeling från sjukbädden!!!

*      2011-10-23
Satan vad det kliar i nosen, kör omkring med mattes mattor, nyser och mår inte riktigt bra. Husse ska beställa tid hos min kompis vet Sören. Till och med taxen nyser och kör med mattorna, som en riktig mattflygare. Jodå, det är halsinfektion på taxen och jag har ovälkommet besök i nosen, vilket också taxen har. Så nya sprutor ska tas under de kommande 2 veckorna. Skönt med lite vila någon dag nu!! Vi ska i alla fall iväg den 5-6 november för att jaga lite älg, hjort och vildsvin det ska riktigt kul.
 

*      2011-10-18
 
Så var man inkallad som expert igen, var iväg med husse, ni vet han som hänger med i snöret, och jagade älg på vargrika marker.
Spårade riktigt bra om man får uttrycka sig på det viset, inget som kom fram till passarna dock, men det blir fler tillfällen. Älgen vek av från passaren på 150 meter, tyvärr så hade passaren vinden i ryggen, sicken otur för dom.
 

*      2011-10-14
Så var man på hemmaplan, ingen riktig toppen jakt för min del, men spår efter älg hittad jag i alla fall, totalt 9 vuxna och 9 kalvar på 2 helger, godkänt av jaktlaget.
Fick spåra upp en påskjuten kossa, spåret blev över 2 km, lite blod här och var, så det var ganska enkelt. Var första gången som jag fick vara med när älgen blev bogserad med båt, fungerade jätte bra. Sedan var det en riktig krånglig händelse, men vi gjorde allt vi kunde för att lösa den uppgiften.
 

*      2011-10-10
Så var det äntligen dax för lite älgjakt igen, jag först med husse efter i snöret, precis som det ska vara. Jakt 4 dagar med 2 tjurar och 3 kor som resultat. Jag kan tillgodoräkna mig en 1/2 ko och ett uppspårande av en skjuten ko, 250 m långt var det enkla jobbet, men det ska göras!!
 

*      2011-09-15
Vilken uppvisning, ståndskall så husse höll på att tappa örona, tyvärr lite lättfotade älgar, så ingen av förvaltarna kunde komma åt att skjuta. Tyvärr fick jag även träffa kusinerna, men det är klart leka tafatt de kan de i alla fall. Tja får väl testa något annat nästa gång eller hur husse!!!!
Måste berätta en sak, jag fick stå i en sådan där hundgård, men en jätteläskig typ som granne, jag var tvungen att skälla/ropa på husse så att kom och räddade mig, vilken läskig typ. Fast han var nog bara ute efter en sak, den där gråhundsgubben, men tji det var inte dax för det nu, man kan väl hålla på sig.
 

*      2011-09-10
Nu har husse börjat packa, hoppas jag får följa med den här gången.... Sugen på att skälla på älgen.
 

*      2011-08-18
Nu är det en härlig tid, ut i skogen och spårar älg, björn och andra små kryp. Vi har hitta på spår efter björn på minst 5 ställen ruta 3, 8, 14 och 15, man kanske ska ut den 21 och kolla efter en Nalle.
 

*      2011-07-19
Tänk det blev inga valpar, lite tråkigt. Men så är livet, jag får väl jaga älg, björn och vildsvin med hjärtans lust i stället. Lite nyheter finns det dock, ska till Norrland och jaga älg nu i september, där ni är älgarna lite större än hemmavid.
 

*      2011-03-21
Inget nytt för husse och matte, ser inte lovande ut, säger husse!!
 

*      2011-03-11
Inget nytt för husse och matte, hihihihihi!!
 

*      2011-03-04
Tur att Husse och matte inte är veterinärer, de mäter och kliar sig i huvudet, men se jag säger ingen ting, ännu! De ska få vänta på besked om det är valpar på G eller inte!!
 

*      2011-02-26
Nu håller jag matte och husse i spänd förväntan, men se besked det får dom vänta på! Enligt veterinären husse pratat med kan det dröja ända tills det är 14 dagar kvar och dit är det 14 dagar, simma lugnt!!
 

*      2011-02-23
Inga nyheter ännu, men några stycken väntar spänt på vad som komma skall eller inte!
 

*      2011-02-13 - 2011-02-21
Inga nyheter om ev valpar, dom där, husse och matte, kan gått få vänta. Drömmer fortfarande om den där stunden för 31 dagar sedan, suck!! Nu har husse och matte rest bort utan mig.
 

*      2011-02-02 - 2011-02-12
Vad husse och matte är nyfikna, men jag ska då hålla dem på halster ett tag till om det är några valpar på gång eller inte. Ingen, förutom jag själv då, har en aning om vad jag och Nestor fick till eller inte. VOV PÅ ER
 

*      2011-01-02 - 2011-02-01
Japp, så var det gjort, har blivit av med oskulden. Träffade på en stilig herre från Hirrvijärvi, vad och om det blir något resultat från det besöket, det visar sig i framtiden. Tror att några stycken är rätt nyfikna i alla fall !!!!
 

*      2010-10-25-2011-01-01
På västfronten inte nytt, husse släpar runt oss, taxen och mig i kylan för vi behöver lite motion, undrar vem som behöver det. Det är rysligt kallt, säger taxen men jag tycker det är jättekul med en massa snö, visst det biter lite men man har väl en äkta päls. Husse muttrar något om att åka till Norrland så fort jag börjar löpa. Får se hur det blir med det!!
 

*      2010-10-15--10-24
Så var det dax för att jaga på hemma plan, första dagen sitter vi och vilar i ett pass, hände inte mycket där inte, jag sov gott i ett antal timmar i närheten av husses kamin. Samma eftermiddag tar vi en liten promenad för att leta efter älg, men inget färskt spår kunde hittas, så var den dagen slut.

Dag 2, nu är jag laddad till tusen, ska blir riktigt kul att vara på G i skogen på jakt efter älg.
Nu undrar jag hur det ska läggas fram om hur Caj försökte skjuta en älg och när vi fick återigen fick spåra upp och avsluta en träff i andra ändan, men med en säker husse som chaufför, han tror det i alla fall, så letade jag reda på fjolingen och hussen pangare talade igen, allt klart. Han var väldigt tacksam den där Caj, i alla fall, kändes bra!!
Hjälpte husse och Henke att leta reda på 2 skjutna älgar, en baggis! Slut på dag 2, ca 20km spårning totalt.

Dag 3, dags för denna helgs längsta spår, som min matte kunde fått avsluta med att skjuta en älg, men så blev det inte, den här gången heller, undrar vad hon gör i passet, när älgarna bara slinker förbi längst bort i skjutgatorna??? Promenaden var bara 17 km denna dag.

 

*      2010-10-11 – 2010-10-14
Jiiiiipiiii, nu är det älgjakt och jag är med husse ute i skogen, äntligen. Första dagen inte en älg som kom fram till något pass, sicken otur!! Ändå for vi på i över 12 km den dagen, jag hittade på några älgspår, men som sagt ingen älg skjuten, 0-1 till älgen!

Andra dagen, tisdag, kanon fint väder och nya insatser, här ska det jagas älg. Efter bara en 10 minuter sökande hittade jag på ett spår av 3 älgar, som vi följer efter, jag visar vägen och husse babblar i den där radion, precis som vanligt. Plötsligt hörs en riktig knall, några 100 meter framför oss, kan en älg vara skjuten? Så kommer det en riktig smäll till, vad nu, är kriget på G?

Husse säger åt mig att fortsätta spåra och det gör jag gärna. Vi kommer närmare och närmare platsen där det small, efter ett par minuter hittar vi på en passkytt, som ser lite fundersam ut, framför passet ligger det en älgkalv men inget mer. Husse pratar på det där konstiga sättet igen med passkytten, frågar en massa, pekar, pratar en massa, pekar mera.

Men vad händer, ska vi redan stanna, det finns fler älgar som har lämnat spår efter sig, men nähä, här ska väntas, att han aldrig lär sig. Vi hjälper till att ta ur kalven, fick som tur är en liten smakbit, gott. Efter ca 30 minuter bär det iväg igen, husse med sin lilla pangkäpp i ena handen och snöret till mig i den andra. Jag hittar på lite blod, som jag visar på för husse, efter den andra älgen, ska visst vara en tjur enligt passaren och det stämmer, för det luktar så nämligen. Vi smyger nu fram, vi har gått ca 250 meter och ingen älg i sikte, men den är nära nu, så jag skäller till och ylar lite för att göra det hela lite mer spännande. Så helt plötsligt står där en stor tjur, husse släpper nu mitt snöre och jag springer fram till älgen och skäller allt jag orkar. Husse ropar att jag skall komma tillbaks till honom, vilket jag gör, lite motvilligt, sen smäller det till ordentligt, pangkäppen har talat till och med 2 gånger, sen ligger tjuren ner, allt klappat och klart. Efter en stund kommer passar till oss, så vi kan undersöka var den var träffad, vilket den var, i fel ända om man så säger!!

Har under veckan varit med om att leta på en död tjur, 4 taggar samt gjort eftersök på 3 olika älgar, där det inte funnits några som helst tecken på träffar eller andra spår, men vilken tid det tar att komma fram till ett beslut om det var träff eller inte, han är lite försiktigt den där husse.
 

*      2010-08-23—2010-10-10
Tänk vad det är härligt att vara ute i skogen och nosa, lukta på en massa olika ställen. Husse har äntligen kommit på att det är i skogen jag vill vara. Vi har spårat efter älg, björn och vildsvin.
Har varit med husse och jagat bort vildsvinen, i närheten av där vi bor. Vid ett tillfälle var jag bara 2 dm från det fulaste tryne jag någonsin sett, tur att husse drog bort mig från den där sura mamma vildsvin, hon såg mycket lömsk och elak ut.

Jag har varit hos min daghusse och dagmatte, en hel vecka, myst, mått bra och blivit riktigt ompysslad, en så kallad uppladdning inför jakten som snart börjar. Husse och matte skulle visst iväg på en liten semesterresa till Grekland.

Men nu har husse i alla fall börjat plocka fram dom där bra kläderna han har på sig i skogen, när vi jagar, så snart kan det börjas jaga älg, för det blev tyvärr ingen björnjakt.

 

*      2010-04-27--08-22
Nu jäklar har det snurrat till ordentligt på husse, ja inte bara där utan här också!
Vi tar det från början, jag har varit i väg med husse och matte, till något ställer i där de har riktigt bra koll på björnar. Vi kämpade oss fram, i alla fall matte och husse, en annan har ju lite bättre kondis än 2-beningarna, men i alla fall, vi skulle ta oss fram 300 meter till ett björnspår, men det var 100 meter i höjd skillnad också, det tog knäcken på matte, husse orkar lite mer, kanske. Där hittade vi på ett nattgammalt björnspår som jag spårade någon kilometer, ja har ju sällskap av 5 andra hundra också, och de var de som gick först, men det var jag som hade koll på vart björn hade gått. Vi spårade björn under flera dagar och det var riktigt kul.
Sedan har jag varit till den där vet. Sören och blivit drogad, fy fabian vad hemskt. Tur att husse var med hela tiden. Den där Sören fotade något, kan var något med HD eller så. Träffade ju på en riktig godbit i Norrland för 2 år sedan, vi kanske ska träffas någon gång i framtiden när jag löper, vi får se vad det blir, men jag är beredd i alla fall!
Förutom allt detta har husse nött på med en massa promenerande för inte tala om vad matte har hittat på, hon håller på att slita ut mina och taxens trampdynor, så nog får vi röra på oss, inget gungande gumfläsk här inte, det är väl tur det om jag skulle stöta på någon snygging framöver......!!

Ja, sedan har ju husse och matte blivit lite sentimentala också, kusinerna från landets matte har fått en liten bebis, han heter visst Elias. Ska bli kul att lära den lille rackarn lite bus framöver, i alla fall säger husse det, lite stolt och kallar sig för morfar och matte för mormor, sicket tok!!

Snart är det björn och älgjakt, då ska det bli köra av....
 

*      2010-04-24--26
Nu har kusinerna från landet åkt hem, dessa lantliga loller, kul att leka med men sen då!!!
Har hjälp matte att leta reda på en skinkskiva som hon tappat bort här hemma, husse plockade fram spårprylarna, jag vässade nosen och sedan bar det av, visst var jag lite ivrig och tog några steg åt fel håll, men sen sa husse att jag måste visa lollerna vilken det är som kan spåra, så jag tog om det från början, allt för att göra matte och husse glada. Tänk att jag fick äta upp skinkan denna gång, tror att matte o husse var lite stolta i alla fall!!
De senaste veckorna har vi kört hårt med husse, raska promenader eller lätt joggande har vi kört med husse runt sjön, 6-10 ggr vecka, kanske kan han orka hela älgjakten i höst, vi får se..... 

 

*      20090901 - 20091020
En lite glutt om vad som komma skall, har jagat älg, varit i vargmarker, fixat några eftersök och skällt på Hedin, vänta bara tills jag hinner sätt mig vid hundkorgen och diktera för husse, så att det ramlar ut några underhållande sanningar om vår framfart i älgskogen, så till dess, händerna på täcket!! VOV på er!

Tänk i dag har husse tid att skriva ner några rader om vad Jag åstadkommit under hösten, i den vilda naturen!!
Vi tar det från början, har haft en lång och plågsam höst med en massa konditionsträning, ni vet, träningscykel, snabba promenader och lite simmande, dock bara nedre delen på tassen, spårat älg och gris och kutat lös i skogen när tillfälle gavs. Så väl förbered startar vi jakten på storoxen......
Kvällen före börjar husse plocka fram dom där mysiga kläderna han använder när vi är ute i skogen, äntligen ska vi ut och jaga.
Första morgonen, 091012, åker vi bil ca 1 timme, gör oss i ordning, ska fixas med bössa till husse och spårlina till mig, sedan bär det ut i skogen. Vi startade vid en skjutbana och började sökandet efter älg, hittar på älgspår som jag börjar följa efter och ganska snar luktar det jätte mycket älg, husse plockar fram den där radion och talar om att vi hittat på älg spår som vi följer efter några kilometer, men tyvärr kommer älgen inte fram till någon pass, jämrans osis! Vi, jag och husse hittar på några fler spår men inga som leder till att någon älg skjuts. Vi träffar på inte mindre än 7 passare denna dag, men inte älg på "rätt" ställe en endaste gång. Blir bara en 16,8 km denna dag.

Dag 2, 091013, börjar mycket bättre, hittar på jättefärska älgspår som vi följer, ett ensamt stort djur är det, tror husse, men jag vet att det är en ensam älgko, men sånt är livet. Men den duktiga älgkon hittar rätt väg genom hela det område som vi jagar denna dag och försvinner ut till grannjaktlaget, osis igen. Hittar på några fler spår av älg, men ingen som komemr fram till någon passare, vad är det här? Blir endast 15 km denna dag.

Dag 3, 091014, har det skjutits på annat håll på vårat jaktområde, så nu har vi bara 1 stor och 2 kalvar kvar att skjuta på denna jakt, så vi smyger fram på spaning efter den där stora älgen, som husse säger. Vi följer ett älgspår som går rätt på en passare, vi är ca 90 meter från passet, där jag hittar på en färsk "älgskithög" och en riktigt varm liggplats, där det legat en älg och sovit medan passaren spanat efter älgar, utan att se älgen, jaja, lite otur kanske. Vi fortsätter sedan vårt letande efter älg, då det händer!! En 150 meter framför oss, på en myrliknande plats, glest med tallar på en liten kulle ligger "han", en stor tjur. Hör hur husses radio låter, men jag smyger långsamt framåt, i alla fall så lång linan räcker, mot älgen. Han ligger och sover den rackaren. Då börjar husse låta som älgen gör, älgen lyfter på huvudet och tittar på oss, han undrar väl vad det är som står på. Älgen ligger kvar, vi närmar oss mer och mer, när vi kommit fram på 50 meter kan jag inte hålla mig längre utan skäller till på tjuren, då resar han sig och lunkar iväg. Husse muttrat något om att det var slut på de stora älgarna, bara kalv kvar, typiskt ett riktigt straffsparksläge, och så är det slut på tilldelningen av stora älgar, kunde inte batterierna tagit slut i radion????
Men det blir en kort sväng i dag, bara 12 km, men vi har sett fler älgar och några vildsvin, men vildsvinen struntade jag i.

Dag 4 blir en lugn dag, ingen jakt alls!!

Dag 5, 091016, fredag, matte ska med och jaga älg, nu jäklar är det inte säkert för någon älg i skogen, inte för någon annan heller!!
Jag följer med husse till ett pass där vi gör oss i ordning, värmare, tak över huvudet och några godisar, samt en husse som har hur mycket tid som helst för mig, bra dag!! Vi ser några fåglar och ett rådjur på hela dagen.
Men ingen spring i skogen på hela dagen. Men i morgon ska vi, husse och jag, spåra älg!

Dag 6, 091017, äntligen på hemma marken, ja man säger så här hemma, har jag hört. Hittar på spår direkt, när vi kliver ur bilen och så kör jag på, för nu ska den här älgen jagas. Spårar älgen i minst 8 km utan att någon passare kommer åt att skjuta den smarta rackaren, vi har följt spåret över små och stora bäckar, myrar, blöthål samt stock och sten, men inte f-n är någon passare på rätt plats. Det roliga var att husse fick bada, hihih!!
Vi får göra ett kontroll eftersök på eftermiddagen, har skjutits på en av 2 kalvar, men enligt skytten blev det en riktig "skitbom". Vi, jag, husse och Stefan, spårar dessa älgar en 1,5 km, där en annan passare sköt båda 2, konstaterar att den första skytten hade bommat, bara så han vet.
När vi står där och pratar med Lasse, skytten heter visst så, så hör vi ett skott till, kommer från Hedins pass, säg inte att det är dax igen!! Vi, husse och följeslagaren Stefan, tar oss fram till passet där det skjutits. Det är kul se husse krypa på alla fyra och leta efter "skottecken", men ta mig tusan hittar han inte på några bloddroppar, på skottplatsen, bra jobbat husse, men sen då? Tänkte väl, dax för supernäsan Molly att träda fram, spår lugnt och försiktigt, hittar på fler blodfläckar efter vägen, efter 100 meter hittar vi på lunga och ljust bubbligt blod, efter totalt 340 meter spårande från skottplatsen hittar vi på älgen. Det gick bra den här gången, träff i träffområdet, men Hedin då!!!!!

Dag 7, den 18 oktober 2009, startar riktigt bra, så fort husse fått på sig all prylarna och äntligen är färdig att ge sig i väg, upp i skogen, känner jag den där finns doften av älg. Eureka, vi är påt igen, hittar snabbt på spår från 1 vuxen tillsammans med 2 lite mindre älgar, kan vara ko med 2 kalvar, men vem vet det förutom jag! Husse pratar i radion och talar om vad jag hittat för spår samt vilket håll det spåret leder. Till min stora glädje är det uppför det första 200 metrarna, husse är redan svettig, men jag kör på med nosen i backen. Nu kan till och med husse se spåren, han gapar något om språngspår i den där pratlådan. Efter en liten stund hör vi 1 skott, en kort stund senare 1 skott till, äntligen har en passkytt fått ett tillfälle att se en älg. Vi fortsätter spårandet och kommer fram till passet, men en något bekymrad jägare. Han berättar, det jag redan vet, att det kom en ko med 2 kalvar på släp. Han har skjutit båda kalvarna, av olika själ, men det gör husse och skytten upp om vad som hänt. Jag och husse, mest jag förstås, vill fortsätta efter älgarna men vi stannar upp och letar efter kalvarna, efter ett litet tag hittar jag på en skjuten kalv men var är den andra?
Vi fortsätter i spåret en liten stund till då skytten frågar om han kan lämna passet och se efter på skottplatsen om han kan hitta något, han får okej från husse, medan vi forsätter följa spåret efter älgarna. Efter en kort stund ropar passkytten att han hittat på den andra kalven. Tänk vad glada en del kan bli av att hitta på en skjuten älg i skogen.

Sedan fortsätter vi att söka efter älgar men inga spår går att hitta, i alla fall som fanns inom vårt jaktområde den dagen!

 

*      090821-090830
Nu är man igång igen, spårat älg, tänk vad det luktar gott! Fick även springa lös en liten vända (bara 8 km) men alltid något. Tills vi hörs igen, simma lugnt!
 

*      090611-090820
Även en älghund har semester, så med all övertid som varit på kurser, eftersök, dressyr mm har jag tagit en rejäl semester denna sommar, lapat sol, gnagt på ben, motionerat med husse med cykel (jag springer, husse trampar), spöat taxen och någon stöddig katt, ska bli kul att köra på i skogen igen! Var i väg en vända till vildsvinen igen, de filmades av Sven när jag skällde på som bara den, ska bli kul att titta på framöver!! Kan ni tänka er att när jag skulle jaga vildsvinen kommer det en annan hund, Prince heter han visst, skit äcklig, skulle bar leka, men jag satt den lille parveln på plats, så att jag fick skälla klart på de små grisarna! Vov på Er!!
 

*      090520-090611
Tänk vad roligt jag och husse har haft det, vi har varit och träffat vildsvin. Så nu är man testad på det också!
Vill du se lite bilder från mitt möte med 2 vildsvin i hägn så kolla in http://www.youtube.com/watch?v=F_IxO46-YR0 där finns det en liten film från träffen med vildsvinen. Jag fick godkänt!!!!
För att ta det hela från början, först fick jag följa med Dennis och husse till en stor gräsplan, där stannade vi till och väntade en liten stund. Rätt var det är så kommer det en smygande gubbe fram i buskarna, vad kul tänkte jag, en som vill ha lite skäll och det fick han, sedan stannade gubben till och då var det roligare att äta upp några harskitar, bara för att reta husse. Gubben började röra på sig igen så det var bara att skälla på igen och så höll vi på en stund.
Efter allt detta ståhej promenerade vi vidare till en stor grind, där jag släpptes lös, oj va skoj, vilka spännande dofter, jag sprang i kring och letade efter något att skälla på tex älg, men tänk rätt vad det är står det 2 st vildsvin framför mig, jag kollar in de 2 grisarna, börjar skälla så smått och de står kvar, men kollar in vad jag gör hela tiden men då släpper jag lös och börjar skälla så mycket jag kan, oj vad kul.
Sedan visslar husse men det struntar jag i, då visslar han igen bryr mig inte i det heller men då tar han i och visslar så där som bara han kan och då är det bäst att rusa till husse. Tänk att då bli han också glad. Nu gick vi ut genom grinden och drack vatten eller kaffe för husse och hans kompisar. Sedan var det dax för ett besök igen, in genom grinden, nosade rätt på vildsvina, kollade in läget varefter jag började skälla på som vanligt, med full hals. Såg att husse och hans kompisar står och tittar på mig, man är ju en stjärna!!! Efter en 15 minuter visslar husse igen och då sticker jag direkt till honom, jag vet ju att jag får komma tillbaks till älgar och vildsvin framöver, å tänk då ska det skällas ändå mer, Vov på Er !!!
 

*      090111 - 090519
Så har en hel vår bara smält bort och vad fort det gick, husse bara glömmer bort mig!!
Men jag har haft lite krämpor, var till den där veterinären Sören igen och fick en spruta, ska visst ha en vart annat år enligt hälsoministern. Vet Sören tittade i min hals och rynkade på pannan, fick lite tabletter som skulle ta bort det onda i halsen. Det fungerade perfekt, tänk vad han kan den där vet Sören. Kompisen taxen, Mixie fick en omgång hon också, med tabletter alltså.
Kan ni tänka er att husse har lämnat mig hemma och bara tagit med sig den där taxen på en massa roligheter, hon är så dum att hon skvallrar när hon kommer hem, mallig som f-n. Taxen säger att hon är mycket duktigare i dressyren än vad jag är, men hon vet inte vad hon pratar om.
Är i alla fall med husse på en massa kurser och träffar på flera olika hundar, små-stora-korta-långa ja alla olika typer man kan tänka sig, och vad en del är korkade, verkar som om dom inte fattar någonting.
Fick följa med på spårträning, äntligen, det är jättekul med spår, för i slutet av spåret finns det lite godis, smasken!
 

*      081110 - 090110
Undrar vad husse håller på med, ska vi aldrig ut i skogen, en kan ju fundera lite grand. Ena dagen är vi ut nästan varje dag också helt plötsligt tvärslut, jaja, men jag får ju i alla fall följa med ut på promenader.
Vi har i alla fall firat jul, det har kommit en massa snö, jättekul, och så har vi, taxen och jag, löpt en vända.
Har hört att husse ska åka på semester, utan oss undrar hur det ska gå.
 

*      081109
Så var det en ny dag, men nya möjligheter, fick ha husse för mig själv i dag, och vet ni vad, vi fick fram en älg till pass 20, grattis. Kommer några rader om detta här:
Vi startade dagen med att jag hittar ett spår som har riktning mot pass 60, inga problem att följa efter den väldoftande älgen, men vi är långt efter. Nästan framme vid pass 60 vänder vi tillbaks igen, då husses radio talar om att någon passare sett 2 älgar där vi började spåra, så en rask transport tillbaks till ruta 1. Husse kollar vindriktningen och så startar vi att söka efter de 2 älgarna, efter ca 250 meter, kommer det en sådan där god älgdoft farande i luften. Jag stannar upp, lyssnar och känner av lukten av älgen, helt lugnt. Så säger husse att den där älgen ska vi gå efter, yiiiipiii, äntligen något vettigt på gång. Känner mig lite euforisk, piper av glädje, nästan småskäller lite, till husses stora förtret, det är visst bara han som ska få låta, han har en sådan där trumpet som han blåser i, så jag får lugna ner mig lite och spåra efter älgen. Efter ca 15 minuters spårning hör vi ett skott och pass 20 meddelar att han skjutit på en pinntjur och att allt gått bra. Vi spårar vidare och kommer fram till skottplatsen, där jag hittar på lite blod, ljust och fullt av bubblor, husse vill att jag fortsätter och se där efter ca 70 meter ligger det en pinntjur. Kan ni tänka Er vad husse blir glad får en liten godisbit och en massa beröm, satt som en smäck.
På eftermiddagen letade vi efter älg på ett annat område, tyvärr blir vi störda av 2 enduro åkare, precis när vi hittat lite färska älgspår, men det är sånt som händer.
Nu har vi gjort vårat denna dag, ska bli skönt med lite massage och en stor skål med mat nu.
Jo jag hann med att ge taxen där hemma en liten åthutning också, hihihihih. Det är inte lätt å vara ödmjuk när man är bäst!
 

*      081108
Nu får husse skärpa till sig, flera dagar utan jakt, undrar om han blivit gammal?
Men i dag var det som vanligt, ut i skogen och leta efter älg med allt vad det innebär.
Vi fick sällskap av en hundkompis husse i dag, blev en liten promenad på över 18 km, men inte f-n hittade vi på rätt älg för våra "kräsna" passkyttar, älg som älg. Sedan undrar jag vad husse har fått det där med bakspår i från, han ska följa med mig och inget annat, det är jag som har en nos som känner av lukten från älgen, så det så. Hörde några muttrande från husse om träning igen, men vi får se.
 

*      081026
Så var det dags igen, "Ut över rå" eller "in på en annan ruta", vi fick i alla fall en liten promenad på över 20 km denna dag, ett riktigt långpass. Men inga älgar denna dag heller.
 

*      081025
Har börjat tröttna på uttrycket "Ut över rå", verkar vara dit alla älgar ska!!
Jag har fått en ny beundrare, Söderman jr, efter följande händelse:
Vi börjar leta efter älg i närheten av pass 28 och 29 där vi hittar på spår efter älg, vi följer efter i spåret och tänk där 100 m framför oss står det 3 älgar, en ko med 2 kalvar. Men vad händer, husse har tappat allt när det gäller fattning, han tycker att vi ska leta efter en tjur i stället, men då blir jag riktigt förbannad och talar om vad skåpet ska stå. Så kommer vi äntligen i väg, tar ca 30 sekunder för husse att hitta fattningen, å vad kul att äntligen ha ett riktigt bra läge.
Vi spårar ca 4-5 km förbi flera pass, men ingen kommer åt att skjuta ett säkert skott. Verkar som vi ska få uppleva "Ut över rå" igen, men tänk plötsligt smäller ett skott, och så hör husse på radion att Söderman jr skjutit på en kalv, resultat okänt. Jag spårar vidare och till slut kommer vi fram till passet. Husse och skytten kryper, letar efter blod, men inte f_n hittar dom något, jag rycker in och visar på en bloddroppe några meter från skottplatsen, då blir skytten alldeles blek i ansiktet och säger "Inte igen".
Efter ca 50 minuter påbörjar vi spårningen efter kalven. Efter några meter hittar vi bloddroppar i spåret och efter ca 50 meter hittar vi första sårlegan, med en massa blod i legan. Vi fortsätter ca 200 meter där vi hittar andra sårlegan, med ännu mer blod i legan. Husse ropar då i radion till Söderman Sr och frågar hur vi ska fortsätta, vi får då besked om att spåra vidare en bit till, sagt och gjort, vi fortsätter ca 2 km, där husse kollar via radion hur vi ska fortsätta, får då besked att vi ska invänta en omflyttning av passkyttar.
Där står vi och väntar ca 50 minuter, Söderman Jr får gå tillbaks till sitt pass medan vi väntar. Så får vi besked att nu ska det ges järnet, vi ska försöka gå ifatt kalven. Startar spårningen och hittar efter några meter hittar vi mera blod, då ökar vi farten, så mycket husse nu kan och efter 700 meter hittar vi på kalven i en sårlega. Nu blir det cirkus, husse tappar kopplet, när han försöker ta fram bössa.
Kalven springer upp och jag som äntligen är jag lös, jag sätter iväg efter kalven, som stannar efter 170 meter, där jag skäller som alla bra älghundar ska göra, sk ståndskall!!
Husse smyger fram och kan nu skjuta kalven. F-n vilket team vi är, husse och jag. Husse har också, dagen till ära fått en ny bössa av matte och den "potatis kastaren" fungerade ju helt perfekt.
Efter ca 7 minuter kommer en glädjeskuttande Söderman jr och ger husse en stor kram och jag får en sån där riktig hundkram, man är nog en riktig stjärna i alla fall. Husse och jag tackar för alla bra tips och råd, ett speciellt stort tack till Söderman Sr, "Norns egen Najad".
 

*      081024
Jag fick ledigt denna dag, för nu har inte husse någon mamma, jag och kompisen taxen har tröstat husse hela dagen.
 

*      081019
Nu är jag laddad som bara den, vi rivstartar med att leta älg, på hemmaplan. Husse har tagit med en kompis Putte, som ska få följa med på en liten tur i skogen.
Jag hittade flera spår efter älg, uppför och nerför bergen, flera gånger med resultat att älgf_n gått över till en annan ruta eller så var den rackarn ,skyddad, med några få taggar på hornen, verkar bara finnas Hälge-ämnen i våra skogar.
På eftermiddagen ska det jagas på annan plats och ta mig tusan ska det inte letas efter en skadeskjuten älg igen, historien upprepas, men vad händer, jag får sitta kvar i bilen, bara husse och Putte får vara med om allt det "roliga", så hur det här gick tänker jag inte berätta, för nu är jag riktigt sur.
 

*      081018
Tänk vad lugnt det kan vara i ett pass, husse bjöd på en mysstund i pass 6, bara vi två. Termos, kamin, mackor, godis och lite klappar också, det sorliga var att det inte fanns någon älg på flera kilometer. Till dagens lunch var den traditionella ärtsoppan, för vissa ja, inte fick jag någon ärtsoppa!!
Eftermiddagens händelse var att grannlaget skjutit på en tjur, som haltat in på våra marker.
Jag, husse och Söderman letade efter en sabla påse i 30 minuter, hittade på den efter mycket om och men. Jag fick snosa redan på ett älgspår som jag spårade en liten bit till en väg, där ropade pass 13 att det var fel älg som vi spårade??? Vadå fel, den kom från stället som var utmärkt, men se, det var fler älgar som gått samma väg. Vi letade efter fler spår en stund och se 80 meter längre ner efter vägen fanns det spår av en älg till, den spårade vi till våran gräns. Hoppas att grannlaget hittar på den rackarn!!
Nu var det dags att åka hem, men tji fick jag, en kalv har blivit skadeskjuten i närheten av Prästhyttan. Vi i jaktlaget ställer upp mangrant för att så snabbt som möjligt hitta kalven.
Grannlaget har verkligen gjort allt för att hitta på kalven, så jag fick börja spåra och en annan hundkompis fick springa lös för att försöka hitta på kalven så snabbt som möjligt, dagsljuset började försvinna, illa illa. Husse var tvungen att bryta spårningen pga mörker, hundkompisen hittade bara en släpvagn full i älgar, illa illa. Hundkompisen fick ingen sovmorgon dagen där på, de fortsatte leta efter kalven tidigt dagen därpå.

*      081017
Med ett riktigt motionspass började älgjakten på hemmaplan. Var upp på samma berg flera gånger med husse på släp, tröttsamt. Hittar på en ko som smiter förbi flera passare och klarar sig ut på granmarken, ut över rå.
Resten av dagen kan vi glömma, för Hedin såg åt fel håll.
 

*      081015
Pangfortsättning, 2 kalvar skjutna i första spårningen. Husse har kommit på att om vi ska få någon älg skjutna måste vi jobba ihop. Jag spårar och husse följer med snackandes i radion, lämplig arbetsuppdelning tycker jag. Snokade reda på flera älgar, under dagen, men ingen passkytt kände sig manad att lossa några skott som inte kändes riktigt säkert att träffa, bra killar.
 

*      081014
En dag vi kan glömma, men ändå komma ihåg, varför, jo jag fick vara lös och springa efter älg men ingen älg blev skjuten på hela dagen, trots 3 hundar och 20 passkyttar. En liten tröst var att inget av grannlagen fick någon älg skjuten, heller. 
 

*      081013
Pangstart, redan första dagen fick vi till det, ja husse fick följa med på ett hörn. En spårning på några kilometer sedan trillade en pinntjur, hur hela historien var, stannar hos husse och mig, men älg blev det. Senare på eftermiddagen fick vi hjälpa till med ett eftersök av en påskjuten kviga. Husse fick göra en skottplatsundersökning och efter det var det min tur att använda nosen. Tyvärr blev början inte så bra för min del, jag tog bakspår, men som tur är fixade husse till den lilla fadäsen, blev vänd och så pekade nosen åt rätt håll. Efter en spännande spårning, fick passgrannen in kvigan i kikaren och så slutade det lyckligt för alla utom för älgen och så fick jag beröm av husse, satt som en riktigt stor godbit.
Jaktlaget sköt 2 stora och en kalv, en bra dag i strålande väder.
Så var premiären klar i Dalarna.

*      2008-08-02 -- 2008-09-11
Nu har jag varit till Norrland för att jaga stortjuren. Vi, husse, matte och jag, åkte via Luleå en fredag för att ladda upp för en riktig "älgvals" i närheten av Övertorneå. Inga problem för min del med resan, men husse och matte fick byta däck, punktering. Det var riktigt roligt att se hur dom lastade ut all bagage för att komma åt reservhjulet, tänk vad lättroad man är.

Så var det då dax för älgjakt, måndag morgon kl 0430 var vi på plats, och vad händer, jag får sitta kvar i bilen, när husse och hans kompis försvinner ut i skogen med någon annan byracka, en ganska stilig gråhundsgrabb, men i alla fall det är ju jag som ska jaga "Hälge".
Nu fick jag vänta med att jaga till efter lunch. Nu är det min tur, men vad härligt att springa och nosa efter storox'an och så plötsligt hittar jag på ett spår av älg, spårar med egen nos över 4 km där jag hittar på en stor tjurig älgkossa, men hon fick en massa skäll. När jag skällt en liten stund börjar hon gå utan att bry sig om mig, så det vara bara att följa med vilt skällande. Vi hamnade till slut hos en skytt på grannlagets mark, som börjar skjuta på oss. Då tröttnade jag på allt och vände nosen mot husse. Så efter ca 30 minuter hittar jag på husse och det var hela historien om mitt första möte med älg som löshund. Ganska bra om jag får säga det själv!!
Hur det gick för älgkossan? Säger bara en sak, missarna är inte slut ännu!!

Nästa dag var det dax igen, väckning 0245 avfärd kl 0305 på plats i skogen 0430 för att börja jaga, och så får jag vänta till eftermiddagen igen.
Tyvärr hittar varken husse eller jag någon älg denna eftermiddag, men jag fick fart på 2 järpar, 1 tjädertupp och 3 tjäderhöns, får duga i alla fall. Jag fick i alla fall beröm av husse, känns helt okej för min del!!

Nu ska jag vänta in den 13 oktober för då ska det jagas mer älg. Som jag alltid har tänkt "Övning ger träning"....
 

*      2008-03-02- 2008-08-01
Skönt med lite vila efter en hård jaktsäsong. Jag har fortsatt på kursen för att bli en bättre spårhund, enligt husse.
När nybörjarna tränar dressyr är jag med och visar hur det ska gå till.

Jag och taxen Mixie har varit till den där veterinären för att få sprutor mot noskvalster och tabletter mot halsinfektion, så nu är jag klar för en massa jakt i höst. Nu ska ni passa er alla älgar....

I dag kommer mina kusiner, mupparna Alma och Maja från Luleå, för att hälsa på några dagar, blir en massa kul kanske lite bus också!! Håll i hatten norrlänningar!!
 

*      2008-03-01
Nu har matte hittat något på baksidan av huset i Turbo, en massa hår, okänt varifrån de kommer. Jag fick sätta på mig spårselen och tänk det fanns spår som jag kunde följa efter. Jag nosade på i över 4 km innan husse tyckte att det var nog, husse misstänker att det kan ha varit en katt som lever i skogen som jag spårade. Husse var riktigt glad när vi slutade och gud vad skönt det är att bli klappad när man är bäst!!

Har varit på en riktigt lång bilresa till Luleå och Övertorneå, enkel resa över 80 mil, tur att man har en egen bur att åka i, 1:a klass självklart.
Vi var ner till Torneå älv där jag såg en sådan där skotran, som husse säger, och den ska jagas. Jag smet från husse med sällskap och kutade så mycket jag kunde efter skotran, men vilken snabb rackare, tur för den! Husse sa att det var nära att jag hamnade i Finland, men kul var det i alla fall.

Husse har lagt årets första spår för taxen Mixie och mig, skitkul men vad enkelt, han får skärpa till sig husse med svårigheterna!!
 

*      2008-01-01 -- 2008-02-29
Så har vi varit till veterinären Sören igen, han konstaterar halsinfektion och misstänkt smitta med noskvalster. Jag fick väga mig också 12,7 kg lätt. Nu har vi fått sprutor och tabletter igen. Jag blev lurad av husse och vet Sören igen, märkte inte att de gav mig en läskig spruta, vilka rackare.
Har lurat husse med att jag tycker att det där tabletterna är smakar pyton, så nu kommer de med en godis och ett litet piller tillsammans och det kan jag stå ut med.
Tänk redan efter 2-3 dagar luktar allt som förr igen, yiiiipie!!
Nu ska det bli riktigt kul att vara ute och lukta på "blommorna" som tjuren Ferdinan säger!!
 

*      2007-11-01--2007-12-31
Nu är Julen slut och alla raketer avskjutna, hoppas att husse hinner ägna sig åt mig lite grand och inte bara den där taxen!! Känner sedan några dagar ett lätt klåda i min nos, nyser och kliar som bara den. Husse ser lite bekymrad ut, men jag vill vara med och springa i alla fall.
Jag har varit i Hult och gått lös på tomten, det är riktigt kul att få springa fritt en stund, men det kliar som bara den i nosen fortfarande, min kompis taxen, har råkat ut för samma sak. 
 

*      2007-10-01--2007-10-31
Japp, så var det dax, nu ska det jagas älg!!

Den där husse måste skryta riktigt bra, för vi har blivit inbjudna till Lasse F i Falun för att jaga älg, den 11 oktober 2007, så nu är jag på G.
Så nu ska det bli premiär i älgskogen, det ska jagas alltså inget annat. Det är några grader kallt och ett lätt snöfall, perfekt väder. Vi får sällskap av Nils F, han hittar var vi får jaga någonstans, en bra kille.
Vi börjar med att spåra upp en fjoling fortsätter med en tjur och avslutar med en ko med kalv, men inget blir skjutet denna dag. Vi, husse och jag, ser på GPS'en att vi gått över 2 mil denna dag, men det var riktigt kul, för vi var väldigt nära älgarna flera gånger, en riktigt bra träningsrunda.

Nu ska det jagas på hemmaplan, den 12/10, äntligen. Men vad händer, husse går och sätter sig i ett sånt där pass, typiskt. Fick följa med till passet efter en 1 timmes vilande i bilen. I passet fick jag sitta i husses knä, satt stilla i över 15 minuter, hoppade sedan ner på backen och kröp ihop i passet, för att sova en stund, det är jobbigt med älgjakt. 
Eftermiddagen fick jag vara med i drevkedjan på ruta 16. Husse går och tutar i sin lur, vilket oljud, men jag hittar spår efter älg i alla fall. Vi följer efter spåret och typiskt, har älgen inte hittat en lucka i drevkedjan. Det skjuts 3 kalvar och 2 tjurar denna dag. Inte så illa.

Premiär, 13/10, Har vallat runt husse på ruta 3-6-7, hittade dock inte på någon älg. Men jag visade husse att jag kan spåra, efter en påskjuten älgtjur i alla fall. Jag spårade, 3,5km, från pass 17 till pass 21 där den mötte sin banneman, Turbolasse, spårade skitbra enligt husse, jag fick en godis också!!

Till lunch serverades det ärtsoppa vid Ängarna, jag fick ingen, men det gör inget.
Eftermiddagen ska det jagas på ruta 4-5 och där finns det älg har redan känt lukten av dem. Jag hittade på älgspår som vi följde efter i minst en timme, husse tutade och jag småpep lite grand, man vill ju vara med. Vi håller oss runt pass 13, bjuder Bengan på en riktigt spännande stund, efter ca 1 timme hör vi ett skott, kan vara från pass 24, vilket det också är.
När vi kommer fram till passet, hör vi från Hedin att skottet tagit högt, typiskt, så husse tittar efter på skottplatsen, hittar inget blod men en tuss långa älghår, vi fortsätter en liten bit i spåret där vi hittar på lite blod. Då börjar husse prata i den där radion och tänk då ska vi plötsligt vänta på att de där passkyttarna ska placeras om, det tar ca 40minuter. Sedan fortsätter vi spårandet med sällskap av Olof och Bengt som tar med en annan hund. Klockan börjar bli mycket nu och mörkret kommer smygande.
Tänk när husse strular med andra hundar då tröttnar jag på spårandet och vill hem. Spåret fortsätter i morgon utan en massa andra hundar, hoppas jag.

Dagen efter började vi med att fortsätta att leta efter den påskjutna tjuren. Hittade på spår mellan Tulsen och vändplan bakom Folketshus, spårade i ca 1h utan resultat, så då beslöt jaktledaren att vi avslutar det spåret.
Från 0930 satt jag med husse i pass 22 på ruta 10-11. Det hände inget på hela dagen, Jänken var vid gamla 26:an, jag sov i passet medan husse spanade efter älg.

Fredagen den 19 oktober kan ni skriva i historieböckerna, jag har spårat fram den första älgen, nu är jag en riktig älghund.
Det började med att det skulle jagas på ruta 14-15. Direkt när vi började leta älg, bredvid pass 15 där matte sitter, hittade vi på färska älgspår. Efter 15 minuters spårande passerar vi matte i pass 15, fortsatte över vägen mot Bjurtjärn och viker av mot pass 27 där Mattias sitter på helspänn. Husse tutar och jag småpiper lite grand, bara så att matte hör att det är vi som är ute och spårar. Efter 1 h och 3,5 km spårande sköts älgen, en riktig pinntjur med ena hornet avbrutet. Skitbra sa husse!!
Så var premiären avklarad, nu ska det spåras älg. Efter att husse och Mattias fixat till urtagning av älgen, där jag bara fick en lite smakbit, men den satt bra. Sedan bar det av mot pass 13 och Caj Hedström på vägen dit hittade jag på minst 3 spår av älg, men de spåren var på väg åt fel håll, enligt husse!!

Vid övergången mellan Lilla och Stora Dyllingen hittade vi spår igen, i riktning mot pass 13, vi snurrade runt passet i över 1 h och tänk då ska husse vila samt dricka en massa vatten. Nu ska han få, för jag byter till ett harspår, som luktar så gott så och kör i harspåret ca 20 min innan Caj hjälper husse att avbryta spårandet, skitgubbe. Fortsätter mot pass 33 och hittar spår som går över rå mot Sotbo, otur igen. Vi fick höra att det var en större tjur som sköts av jaktlaget i Sotbo, typiskt. Tar ny sats mot pass 30 utan att kunna hitta något riktigt älgspår. Fortsätter mot pass 10, 9 och 8 utan något riktigt napp. Ser att en björn har skurkat i skogen, imponerande hög. När vi är på väg mot pass 8, hör husse att Allan och Willma har hittat på en tjur, som låg och sov, som går mot oss, så det blir att gå ut mot vägen för att ge plats för Allan S. Den resan slutade vid pass 12, tror att det var Kenneth S som sköt. Så efter 6 timmar och 15 km i skogen fick det vara nog, vi slutade hos Turbolasse vid pass 29.
Dagens utdelning 4 älgar, varav 1 var en kalv.

Dags för ruta 12-13 och älgjaktens sista dag, hoppas vi, men vad fel det kan bli.
Började gå vid pass 9 och 11, fortsatte upp mot pass 10 och 14, hittar spår på väg från passet och går i riktning mot Kamhavet och pass 2. När vi är på väg stöter vi i väg älg mot pass 11, Ingemar i pass 14 rapporterar på radion att han ser älg på väg mot pass 11. Vi fortsätter dock med spåret vi har.

När älgen kommer till pass 11 skjuter passaren mot älgen, men det blev inte så bra, skadeskjutning långt fram i bröstet/halsen. Den älgen vänder och springer mot Kamhavet och hinner före oss ner till Lilla ristjärn, där hoppas jag över till det spåret och tar ett bakspår, hur kul är det? Husse undrar vad som är på G men jag tycker att det luktar hur bra som helst i spåret. Efter en resa på 1,5 km är vi framme vid Olov i pass 11. Där fixar husse en skottplatsundersökning, kryper på alla 4 för att leta efter spår, ser ganska roligt ut. Jag fick sitta bredvid och titta på, typiskt.

Men sen är det min tur, blodspår med älgdoft, iof har jag gått i spåret redan, men vad gör man inte för husse? Det här spåret blir långt, börjar samma väg som vi kom, sedan ner till bäcken på väg mot pass 2, hoppar över bäcken flera gånger, ser kul ut när husse ska hoppa över efter mig, närmar oss pass 2 där Åke A sitter, han säger till husse att där gick tjuren upp, vi är på rätt väg!!

Spåret fortsätter mot L Ristjärn, passerar tjärnen och tar sikte på pass 7, tyvärr svänger spåret av mot Kamhavet, Stora Älgberget, Djuptjärn för att svänga upp mot pass 17, men inte inom synhåll för pass 17. Nu närmar vi oss Lilla Älgberget och mot ruta 10-11, då stannar husse och använder den där radion igen, hur kul är det. Han tar fram en plastremsa och sätter fast den i trädet, men vad håller han på med. Så var det dags för återsamling, väntan, bilåkning och mer väntan.
Nu bär det av till stället där husse satt upp plastremsan för att fortsätta spåret, nu är det kul igen!!

När vi kommer iväg, har passarna flyttat till passen på ruta 10-11, det här spåret räcker över 6,5 km och passerar en massa pass på väg mot Norbergsvägen, vi stannar 1 km från vägen och slutar dagen med att försöka hitta hem, men som tur var har vi Olov med, så vi följer bara med och ”njuter” av hemfärden, det känns som om det räcker för i dag.
Ingen älg skjuten på hela dagen, vilka skyttar!

Ny dag och nu ska skafferiet öppnas, vi ska jaga på ruta 8. Älgjaktens sista dag, hoppas vi igen.

Jag fick börja nosa efter älg i närheten av pass 30 och vad många spår det finns att välja på, efter stund väljer jag ut ett och naturligtvis går det spåret ut från rutan, typiskt. Husse börjar gå mot L Acktjärn, då hör vi ett skott och vi som just börjat. Efter några minuter hör vi pass 29 roppa i radion att han skjutit en tjur och att den ligger kvar, äntligen en prickskytt. Vi börjar följa ett spår mot sjön och efter tag bryter husse igen, för att börja gå mot pass 29. På vägen dit hittar jag flera spår av älgar och det luktar riktigt gott, så jag sätter ner nosen i backen och sniffar på. Efter ca 800m kommer vi fram till en skjutgata vid pass 29, som husse missar, för han tittar på mig som vanligt. Vi bryter spåret och går mot passet och ca 75 m innan hoppar jag till, det ligger ju en älg bara 10 meter bort, som inte husse märker, men det gör jag. Lasse E som sitter i passet säger åt husse att han ska följa med mig, en bra kille den där Lasse, och tänk tom husse ser nu älgen, ureka. Så var det med den jakten.
PS när husse och Lasse börjar flytta på älgen, då skäller jag på älgen att den skulle ligga still, men lyder han då, nej, så det var att fortsätta skälla på den dumma fan. Till och med matte hör hur jag skäller på älgen, fast hon sitter 2 km bort, det ni.

2 älgar skjutna, en tjur och en liten kviga(kalv)

Nu ska jag ha semester några dagar, men sedan ska det sättas fart igen.... 
 

*      2007-05-01--2007-09-30
Jag har visat husse att jag kan följa ett viltspår, fixade ett anlagsspår hur enkelt som helst, det är inget problem när det inte finns något annat som luktar bättre och så finns det ju alltid godis i slutet av spåret och godis tycker jag om, smaskens!!
Nu har husse fått "blodad tand" på viltspår, han tror att jag ska hålla på med sådana spår hela tiden, men det ska jag inte. Han och Lasse E har visst varit ute och fixat spår, ett åt mig och ett till Doris the terrorist, min skolkompis. Jag låter Doris börja för det har vi kommit överens om och hon gör precis som det anstår en tax, fixar spåret på sitt eget sätt, med resultat att Doris husse tycker att spårning med tax är ett elände.
Nu är det min tur och tänk husse fattar inte att när älgen har kutat kors och tvärs över det där blodspåret så struntar jag i blodlukten och vill följa med älgspåret istället, 4 gånger muttrar han om billig hund och snart till salu, då jag vill leta älg istället. Vilken tråkig husse, älgspår är det bästa jag vet, kan nästan hoppa över godiset, men bara nästan.
Och så löper man igen, Mixis favorit igen, men det är smällar man får ta.
Jag har varit på skolavslutning, har klarat 2 årskurser denna sommar, det ni. Men nu får husse ge sig med den där dressyren, jag ska jaga älg, se upp i skogen för nu jä......

Älgspårprov:
Har träffat en sådan där domare igen, jag ska visst visa att jag kan spåra älg, vilket är skitenkelt. Bjöd husse och domaren på en spännande promenad efter älg, en ko och en kalv, men tänk efter ca 40 minuter ska de stanna och fika, men hallå orkar de ingenting.
Efter fikat får jag äntligen fortsätta, följer spåret över berg, granplanteringar, myrar, bäckar och annat kul. Hoppas att jag blir godkänd på provet, för det är kul att spåra älg.
 

*      2007-02-01-2007-04-29
Nu har jag börjat skolan, 1:a klass, ska lära mig dressyr och spår. Lite dressyr som att gå fot, sitt, stanna, gå sakta, lärde jag mig på 3 minuter, skitenkelt.
Undrar varför den där Bengt gapar så mycket, men det är väl på de andra hussarna och mattarna, till mina klasskompisar.
Tänk att vi redan första dagen i skolan, ska få träna på spår. Vilken tura att husse och jag har tränat innan.
Vilken besvikelse, bara 150 m långt, det fixade jag med en ögat stängt och en tass på ryggen. Men husse blev glad och jag fick lite extra godis, inte så dumt.
Det är jobbigt att gå i skolan så nu ska jag sova.

Jag har blivit lurad, vi var hos veterinären, där jag fick en spruta. Husse tar fram en godis som han håller framför min nos, då passar Sören på att ge mig sprutan, utan att jag märker något, vilken rackare han är den där veterinären Sören.
Nu löper jag igen, har blivit taxens Mixies favorit, undrar vad som står på.
 

*      2007-01-14 -- 2007-01-30
Kört slut på husse, spårat älg på ruta 14-15, i över 4 timmar och 16 km, äntligen fick han se älgen framför oss, en ko och kalv, tänk vad glad han kan bli husse över så lite!!
Undrar vad som hänt med Husse, han bara knatar på. Spårar en ensam älg i över 3,5 timme, bröt spåret vid stranden i Näsviken och tog upp det på andra sidan viken och husse glad som vanligt. Vi var på ruta 10-11.
Tänk vad roligt det är i skogen, spåra älg, frisk luft och en glad husse i andra änden av spårlinan. När jag har varit duktig och spårat älg kan det hända att husse ger mig en liten godis, livet leker.
 

*      2006-08-02 -- 2007-01-13
Är ute och tränar husse, att hitta på alla godsaker han glömmer i skogen, han sullar med någonting som luktar pyton, blod är det visst. Följer jag spåret så hittar jag på en massa godis tillslut. Nu har fatta hur det funkar, jag är bäst.
Vi ska ut och resa, till Luleå och träffa en stor svart sate, labben Alma, men vad skenet bedrar hon vill och kan leka hur mycket som helst, yiiipppiiii.
Funkar inget bra att spåra numera, hela nosen full av kvalster, inget luktar som förr och halsinfektion på köpet. Till veterinären, där jag fick en spruta och en massa tabletter, ska visst få 2 sprutor till, fy vad läskigt.
Nu lukter allt som vanligt, spårat älg med husse över 3 km, inga problem. Tränar ändå mer på  spår, hur lätt som helst.
Jag ska vara med på en skönhetstävling i Orsa, men hallå Orsa, är det Hollywood. Jag tänker i alla fall inte fjäska för någon domare, men ska vara snäll med Husse och Matte, det är en massa stora äckliga hundar på samma ställe. Fick i alla fall ett 2:a pris, men var domaren blind eller ? Domaren säger att jag är under medel i storlek och lite sotig, ser han inte att skönheten sitter på insidan????
Jag har i alla fall blivit stor nu, för nu har jag löpt.
 

*      2006-06-05 -- 2006-08-01
Husse hämtade hem mig den 5 juni 2006, 8 veckor gammal och bäst i allt. Fixar att pinka på det mesta, reta upp taxen, och skälla på matte. Är lite söt när jag sover, säger matte.
Har fått vara med i skogen, kollat på älgspår, varit hos veterinären, sett 2 älgar, retat taxen lite till, jagat katter, pinkat inne och sover en massa.
Har träffat på 2 kompisar, Håkan och Jonny, som förstår det där med älghundarnas behov, att få vara med i skogen och nosa efter älg.
Har varit hos min daghusse också, han är snäll!!
Men det bästa av allt det serveras mat på bestämda tider, gud vad skönt.
 

 

 

 

 

 

 

   

Start | Aktiviteter | Information | Kommittér | Kartor | Bilder | Länkar | Recept | Historier | Mollys blogg

Webbplatsen uppdaterades söndag 19 juli 2015