Recept

torsdag 18 oktober 2018

Start
Aktiviteter
Information
Kommittér
Kartor
Bilder
Länkar
Recept
Historier
Mollys blogg

 

Svensk älgjakt

Älgjakten är den mest populära av alla jaktformer. Antalet nedlagda hemmansägare och drevkarlar bär vittne om den saken.

Att just älgjakten blivit så populär beror kanske i främsta rummet på att några förkunskaper, såsom skjutkunnighet och dylikt, inte är nödvändiga - eftersom älgen är vårt största villebråd och alltså mycket, mycket lättare att träffa än till exempel ekorrar, råttor och fåglar, vilka senare dessutom lätt flyger bort. Några allmänna, redan vedertagna förhållningsregler kan dock vara lämpliga att erinra om.

Alltså. Man inköper en stycken jaktkostym av grönt tyg, ett stycke jakthorn och två liter brännvin samt lånar ett gevär, vilket som helst. Viktigast är brännvinet, vilket annat framgår därav att staten låtit tillverka särskilt så kallat Jägarbrännvin, avsett att förtäras under älgjakter. Det vore otacksamt mot den omtänksamma staten att inte köpa minst två liter, varav en halv liter bör användas all lägga de så kallade grunden med innan man går hemifrån. Genom denna förberedande åtgärd ser man två älgar i stället för en, vilket underlättar träffmöjligheterna. I varje fall kan man vara säker om at åtminstone träffa den ena älgen om man siktar mellan båda.

Det ovannämnda jakthornet är också en viktigt detalj. Så fort man lyckas fälla något, så blåser man en triumferande fanfar i hornet. Ett jaktgevär kan, som sagt var, också vara bra att ha med och användes då att skjuta med.

Så går man ut i skogen. Där ställer man sig på något som kallas pass. När man stått på pass vid pass en timme, sätter man sig. Detta kallas så att sitta på pass. När man suttit på pass i fem minuter, tar man en klunk jägarbrännvin för att hålla värmen uppe. När man gjort detta blir man en annan människa. Den andra människan behöver också en klunk för att hålla värmen uppe, varför man ger den andra människan denna klunk. När man tagit åtta klunkar för att hålla värmen uppe hos de båda människorna, är värmen så högt uppe som den kan komma. Man övergår då till att klunka för att hålla humöret uppe. För detta fordras större klunkar. Man tar sådana. På så sätt får jägaren både värme och humöret att hålla sig uppe, men det är också det enda hos honom som håller sig uppe. Resten av jägaren lägger sig. Detta kallas att ligga på pass och är mycket lättare och vanligare än att stå.

När jägaren nått detta behagliga tillstånd kan han börja själva jakten, vilket tillgår så att man börjar med att spetsa öronen och spärra upp ögonen. Om man kan. Jakten indelas nämligen i tvenne huvudmoment, då det gäller att vara på sin vakt. Dessa moment äro:

 Moment 1) När man hör något prassla,
 Moment 2) När man ser något som ser ut att röra sig.
Det är på dessa båda moment som utgången av jakten hänger. Hör man något prassla, kan man vara säker på att det är en älg, om inte två. Man tar då hastigt en klunk, för att styrka sig inför detta avgörande ögonblick. Så beslutar man sig för att skjuta i riktning mot prasslandet, varvid man bör tillse att pipan inte är riktad mot en själv, när man trycker av. Är den det, klunkar man inte mer.

Rätt vänd är emellertid pipan farlig för prasslet. Man skjuter därför mot detta. Det kan visserligen vara en människa, men varför skulle man misstänka det? Det är fult att vara misstänksam mot sina medmänniskor.

Samma handlingskraft gäller det att visa prov på vid moment 2. Det vill säga, när man ser något som ser ut att röra sig. Man fyrar genast av mot detta, ty det måste vara en älg. Under alla omständigheter gäller det att inte vänta tills man verkligen ser vad det är som rör sig, för då kan det vara för sent. Om älgen efter första skottet skulle komma framrusande ur buskarna på två ben, svärande och hotande med polisanmälan samt  även i övrigt bete sig som en människa, så förstår man att detta endast beror på att man klunkat för mycket, och det gäller därför att skjuta fort, innan det kommer vita elefanter emot en också.

Dagen efter läser man så i tidningen att man varit ute på älgjakt tillsammans med en god vän, samt att den gode vännen var född 1883 och ogift. Man fäller då en tår, ty har man varit med om en jakt, ska man åtminstone kunna säga att man fällt något.

 

En helt vanlig jaktdag:

01:00 Väckarklockan ringer.
02:00 Jägarkompisen kom, och drog mig upp ur sängen.
02:30 Slängde allt utom diskhon i pick-upen.
03:00 Åkte mot de djupa skogarna.
03:15 Återvände hem och hämtade geväret.
03:30 Körde som fan för att hinna till skogen innan dagsljuset kommer.
04:00 Gjorde i ordning lägret, upptäckte att tältet låg kvar hemma.
04:30 Satte av inåt skogen.
06:05 Såg en älgfamilj. Tjur, ko och två kalvar.
06:06 Siktade och tryckte sakta av.
06:07 Klick!
06:08 Laddade geväret samt såg älgarna försvinna bakom en kulle.
08:00 Gick tillbaka till lägret.
09:00 Letade efter lägret.
10:00 Insåg att jag inte hade en aning om var lägret fanns.
12:00 Avfyrade geväret för att få hjälp, åt vilda bär.
12:15 Patronerna slut, såg de fyra älgarna igen.
12:20 Insåg att jag hade ätit giftiga bär.
12:45 Räddad.
12:55 Forslades snabbt som fan till sjukhuset för att få en magpumpning.
13:00 Återvände till lägret.
13:30 Lämnade lägret för att skjuta älgarna.
14:00 Återvände till lägret för att hämta patroner, såg kompisens älg.
14:05 Laddade geväret, lämnade lägret igen.
15:00 Tömde geväret mot en ekorre som irriterade mig.
16:00 Återvände till lägret, såg älgarna inom skotthåll från lägret.
16:01 Laddade geväret.
16:02 Avfyrade geväret.
16:03 En styck död pick-up.
16:05 Jägarkompisen återvände till lägret, dragande en älg efter sig.
16:06 Kämpar mot en stark vilja att skjuta jägarkompisen.
16:07 Trillade in i eldstaden.
16:10 Bytte kläder, kastade de brända på jägarkompisen.
16:15 Tog pick-upen, lämnade jägarkompisen, hans älg och älgarna i skogen.
16:25 Pick-upen började koka, sköt hål i motorblocket.
16:26 Började gå.
16:30 Snavade på en rot, trillade omkull och tappade geväret i leran.
16:35 Mötte en björn.
16:36 Siktade.
16:37 Avfyrade geväret, sprängde upp pipan, igenmurad med lera.
16:38 Sket i byxorna!!!
16:39 Klättrade upp i ett träd.
19:00 Björnen gick sin väg, lindade geväret runt trädet.
24:00 Äntligen hemma.

Söndag: Såg en gammal såpopera medan jag sakta rev jaktlicensen i små bitar, placerade dem i ett kuvert och skickade det till Svenska Jägarförbundets ordförande med exakta instruktioner om var han kunde stoppa upp dem.

 

Start | Aktiviteter | Information | Kommittér | Kartor | Bilder | Länkar | Recept | Historier | Mollys blogg

Webbplatsen uppdaterades söndag 01 januari 2017